Жорди Галсеран гледа „Дакота“ в Сатиричния театър

10/04/2016/0/0
Home / Новини / Жорди Галсеран гледа „Дакота“ в Сатиричния театър

Световноизвестният драматург беше специален гост на Софийския международен литературен фестивал през декември 2015 г.

На 10 декември най-новото представление на „Три Беарс Ентъртеймънт“ „Дакота“ беше много специално, защото авторът му – световноизвестният испански драматург Жорди Галсеран, беше сред зрителите в залата на Сатиричен театър „Алеко Константинов“.

Каталунският писател беше гост на Софийския международен литературен фестивал и лично поиска да гледа Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Владимир Карамазов и Александра Василева в „Дакота“ при посещението си в България.

След представлението Галсеран се срещна с екипа на постановката и изрази възхищението си от интерпретацията на „Дакота“ на българска сцена. В специалното интервю, което той даде на Нева Мичева за книжката към представлението, той сподели, че именно „Дакота“ му обръща живота, защото я написва, за да я играят с неговата актьорска трупа, обаче преди това я праща на театрален конкурс и неочаквано го печели.

Още с излизането си преди 20 години пиесата се превръща в събитие, печели много литературни награди и е един от най-поставяните текстове на Галсеран в театрите в цял свят. Авторът твърди, че „комичната предпоставка в „Дакота“ е способността на един човек да вижда в бъдещето си (или убедеността му, че това е така, което е същото). Тези от нас, които нямат подобен дар, правят нещо много подобно – предугаждат с въображението си.“

Прочетете още