За пътешествието до Дъфтаун и каква тайна крие Долината на елена

06/12/2016/0/0
Home / Be@r's Blog / За пътешествието до Дъфтаун и каква тайна крие Долината на елена

Знаете ли защо на етикета на едно уиски – което е сред най-елитните и с многобройни награди  в световен мащаб – има елен?

p1120239

Ето какво сподели Владо за пътешествието до Шотландия в края на месец ноември и какво откри в Долината на елена:

Отдавна с Юли искахме да отидем в Шотландия, защото има живописни зелени хълмове, уникално уиски, карирани полички, гайди, старинни замъци и гостоприемни хора. Най-популярното питие в страната на чудовището Неси от езерото Лох Нес било нещо като водата и ако там си поръчаш нещо друго, различно от скоч, незабавно получаваш неудобен въпрос „Уискито ли е свършило, че искате нещо друго?“

И защото съдбата си знае работата – уискито се произвежда в едни от най-живописните кътчета. Разни такива неща знаехме преди да потеглим към Шотландия. А и не ни остана особено много време за проучване, защото имахме премиера в Народния театър и буквално няколко часа след края на премиерното представление „Богът на касапницата“ отлетяхме към островната държава. И съвсем скоро щяхме да видим всичко, което искахме.

p1120224

Кацнахме в Абърдийн, там ни чакаше нашият шофьор, който говореше на шотландски, но нищо не му се разбираше – за мен неговият език беше еквивалент на китайски :) Той  ни отведе до градчето Дъфтаун. Там се намираше една от най-старите семейни дестилерии в Шотландия и къщата на Уилям Грант, в която щяхме да гостуваме в следващите 3 дни.

p1120357

Късно вечерта се настанихме в имението на Уилям Грант – собственик и създател на някои от най-добрите марки уиски. А къщата беше наистина възхитителна и пропита с история, всяка част от декора беше с антикварна стойност, а част от нещата там – безценни.  Юли по невнимание закачи с чантата си един лампион и за наше щастие икономката на къщата успя да го хване преди да падне на земята. Косата и буквално се изправи и запазвайки спокойствие сподели, че всичко е много ценно. Навсякъде имаше огромни количества висококачествено уиски – от 12-годишно до почти половин вековно. А в баровете в стаите изобилието от уиски също беше на ниво – по 15 бутилки от най-хубавата селекция на семейството.

На другия ден тръгнахме към дестилерията.

Там се прави голяма част от портфолиото на компанията – Glenfiddich, The Balvenie, Monkey Shoulder & Kininvie. За производството им се използва  вода от изворa Robbie Dhu (Роби Дю) в местността. Точно заради него Уилям Грант купува зeмя, в пъти по-голяма от дестилерията, за да може само той да ползва изворната вода, никой да не застроява в района и за да го предпази от замърсяване. Водата (една от тайните на Долината на елена) е една от причините марките на Уилям Грант да са сред най-популярните и уважавани уиски марки в света. Защото водата определя вкуса на хубавото уиски.

p1120225

Първо посетихме дестилерията на The Balvenie. Един стар шотландец ни беше гид. Той говореше по-поносим английски, най-вероятно заради чужденците, с които му се налагаше да общува всекидневно. В дестилерията част от процесите се ръчни, методологията на производство е от едно време и всичко е автентично. Разказаха ни и видяхме всички етапи, през които минава производствения процес – от престоя на ечемика във вода, през ферментацията, сушенето, дестилацията и накрая бутилирането. Когато видиш всичко това си даваш сметка колко дълъг и сложен е процесът.  И какво майсторство се изисква, за  да стане уискито изтънчено и истинско.

p1120305

Заведоха ни и в помещението, където отлежава вече готовият продукт. И получихме уникален подарък – бутилка уиски с личните ни имена и от избрана от нас самите бъчва. Дори сами си наляхме уискито в бутилката. И след като се запознахме с всички тези тайни, дойде време за професионална дегустация на няколко вида уиски. Когато професионалист ти каже към какво да насочиш сетивата си и на какво да обърнеш внимание, наистина започваш да усещаш специфичния вкус и аромат на малцовото питие. И някак естествено започваш да „вкусваш“ каква сериозна разлика има в годините и бъчвите, в които е отлежавало уискито.

liqni-uiskita

В този ден успяхме да посетим и другата голяма дестилерия на Уилям Грант – там, където се произвежда Glenfiddich. “Glenfiddich” в превод от галски език  означава „Valley of the Deer”, Долината на елена.  Това е първият бранд, който Уилям Грант създава през 1887 г.

Дестилерията е изцяло модернизирана, но технологията е същата и не се е променяла от създаването си.  И тук имаше професионална  дегустация на различно по възраст уиски. И тук имаше личен подарък за нас – 15-годишно уиски с етикет с имената ни.

Най-запомнящо усещане, с което си тръгнахме, беше вкусът на уиски от „извора“ (Robbie Dhu), родено в Долината на елена и изпълнено с история. И съм сигурен, че ще се върна пак!

p1120062

Препоръчвам следните уискита – и трите са много меки и ароматни и ще допаднат на хората, които обичат по-меки вкусове:

  • 15 годишно Glenfiddich
  • 12 годишно Grant’s
  • Monkey Shoulder
Прочетете още