В сърцето на историята

10/03/2017/0/0
Home / Be@r's Blog / В сърцето на историята

Ученическите ми години бяха във времена, пълни с всякакъв вид задължителни идиотщини.

Задължителни.

Всичко ставаше по задължение. Задължително бе и ходенето по екскурзии. Задължително с точно разграфена програма. Задължителни места за посещение. Задължително наизустяване на историческите факти, събития или личности, чиито родни места, паметници или монументи се разглеждат.

При една такава задължителна екскурзия ни заведоха във Велико Търново. Само това си спомням. Единствено това си спомням, че бяхме във Велико Търново и естествено Царевец. И то, не защото съм малоумен, болен или съм бил пиян (тогава още не пиех). Защото беше задължително. Задължително да отидем там, задължително да ни хареса, задължително да се възхитим, задължително да наизустим всичко видяно или разказано ни. Нищо от Велико Търново не предизвика такъв ефект в мен.

За съжаление.

Много време след това ме поканиха да участвам в създаването на филма “Велико Търново – в сърцето на историята”. Ако искам и не по задължение. Бях работил и преди със студио “Блек Стамп” – сериозни хора и най-важното, с вкус. Прочетох и сценария на Митко (Димитър Григоров – сценарист), заинтригува ме. Обадих се на режисьора Калоян Николов и приех поканата.

Заснехме филма. Мисля, че стана приятен. Оказа се, че и така смятат в Сърбия (Фестивала Silafest-“Най-добър документален филм”), в Полша (Film Art & Tourism Festival “FilmAT” – “Най-добър телевизионен документален филм на историческа тематика”), в Португалия (ART&TUR – International Tourism Film Festival) и във Франция на Фестивала в Кан (Награда “Сребърен делфин” от Cannes Corporate Media & TV Awards).

Честно казано, не се изненадах – екипът, сътворил филма, знаеше какво иска и как да го направи. И то без нищо задължително.

Беше фантастично преживяване във Велико Търново, за разлика от това в ученическите години.

Juli-VT 3

Екскурзоводите в училище не бяха споменали за приказната “Самоводска чаршия”. В Царевец никой не спомена за легендата, че Балдуин всъщност е изхвърлен от кулата, а не просто си е умрял в нея. Никой не ни разказа как се е сковала ръката на палача на Патриарх Евтимий и той не успял да го екзекутира. Или пък за Къщата с маймунката, или за Стамболовия мост, под който е минавал самолет и т.н и т.н.

Защото всичко това не е било част от задължителната програма.

Juli-VT 1

А сега аз станах част от всичко това. И от още от многото вълшебни и изумителни истории на Търново.

Сега спокойно мога да заявя, че Велико Търново е приказен град.

Благодаря на “Блек Стамп” за възможността да се потопя в сърцето на историята.

 

Юлиан Вергов

Прочетете още