Ромео, Жулиета и ние тримата

28/07/2015/0/0
Home / Be@r's Blog / Ромео, Жулиета и ние тримата

10 март 2001. “Театър на последния етаж”.
Народен театър „Иван Вазов“.

Владо, 21 години, Ромео.
Захари, едва на 20 години, Синьор Капулети.
Юли, почти на 30 години, Синьорина Капулети.

За първи път излизахме заедно на сцена и не с коя да е пиеса, а с Шекспирова – „Ромео и Жулиета“. Интерпретацията на Лили Абаджиева обещаваше да е повече от провокативна, нетипична и разчупваща доста клишета с рокендрол, мъже в роклички, туист, дъжд, дискотечни светлини.

Медиите тогава написаха, че „Ромео и Жулиета” на Лилия Абаджиева не е просто постановка. Не е само театър. Не е само провокация. Не е старата песен на нов глас. Ромео не е просто син на Монтеки. Жулиета не е само дъщеря на Капулети. Спектакълът на Лилия Абаджиева е онзи прочит на “Ромео и Жулиета”, който може да накара нещата да звучат по-истински. Или поне по-разбираемо…”

Сега, от дистанцията на времето, осъзнаваме, че „Ромео и Жулиета“ на Лили Абаджиева е нещо много специално и съдбовно за нас, защото ни срещна на сцената, помогна ни да се случим театрално заедно в едно общо време и пространство, и може би ни подсказа, че това е само началото на нещо, което ще правим заедно години наред!

*** Благодарение на „Ромео и Жулиета“ осъществихме и най-далечното си театрално пътуване заедно! Преди повече от 10 години в Щатите за участие в театралния фестивал в Санта Барбара – това беше първият ни и единствен (засега) американски гастрол!

Прочетете още