Q&A с Богдан Петканин за „Спанак с картофи“: Хубавата пиеса започва с текста, но също толкова важни са актьорите и режисьорските решения

23/04/2017/0/1
Home / Be@r's Blog / Q&A с Богдан Петканин за „Спанак с картофи“: Хубавата пиеса започва с текста, но също толкова важни са актьорите и режисьорските решения

„Спанак с картофи“ е първото представление на „Три Беарс“. Спомняте ли си как започна всичко?

Това „всичко“ сигурно е започнало още от ВИТИЗ. Владо и Захари така да се каже „работеха“ при мен като студенти, участваха във всички мои режисьорски колоквиуми и експерименти. Дружбата ни започна тогава. А дългите ни взаимоотношения бяха огромен плюс за нашата екипна работа.

 

Защо избрахте точно тази пиеса?

Още във ВИТИЗ съвсем случайно видях откъс от пиесата, която студенти бяха направили. Още тогава пиесата изключително ме впечатли драматургията, характера, диалога, проблематиката. Успях да намеря цялата пиеса и да я прочета. Много ме заинтригува. Аз много харесвам унгарската драматургия – на пръв поглед пиесите изглеждат мрачни, вулгарни и агресивни, дори и в комедийния жанр. И в цялата тази агресивност, която носят, комедията става изключително силна. Много особена драматургия имат, а аз самият имам афинитет към нея и въобще към цялата унгарска литература. Пиесата на Золтан Егреши ме впечатли, защото на фона на жанра комедия изключително плътно върви и психологическият театър, и драмата, което е заслуга на автора, разбира се. И всичко това е постигнато през призмата на съдбите на трима футболни съдии. А и има много силни теми – човешки взаимоотношения, предателство, самота, кариера, компромис…

 

Преди да започнете репетиции отидохте ли заедно на някой футболен мач? За вдъхновение

Не, не отидохме на футболен мач. От тримата Юли е единственият, който е в час с футбола. Дори по време на репетиционния процес ни даваше доста професионални обяснения по редица футболни термини.

 

Изминаха близо 5 години от премиерата на представлението, а зрителският интерес към него е все така голям. Билетите свършват за броени дни. Според вас на какво се дължи това?

Не сме очаквали, че ще има такъв успех. Заслугата е на всички – хубавата пиеса започва с текста, но също толкова важни са актьорите и режисьорските решения. Актьори, пиеса и режисьор се срещнахме на точното място в точно определен миг. По някакъв своеобразен начин „Три Беарс Ентъртеймънт“ тръгна точно от тази пиеса.

 

Скоро гледал ли сте „Спанак с картофи“? Променили ли се е нещо в представлението?

Да, преди година. Колкото и помпозно да звучи – това, което сме правили в началото като схема, мисли, мироглед, акценти, актьорски средства е запазено и до сега, с минимални допълнения и обогатяване. Актьорите го играят с лекота и с течение времето са го обогатили. Затова представлението изглежда още по-дълбоко.
Медиите нарекоха представлението „гастрономия на смеха“. Каква е режисьорската рецепта за такъв резултат?

Момчетата държат жив онзи ентусиазъм от началото, който в комбинация с професионализма им е рецептата за успеха на „Спанак с картофи“ според мен.
photo Simon (30)

Прочетете още