Какво е да си актьор според децата от клуб “Хамелеон”

02/04/2017/0/0
Home / Be@r's Blog / Какво е да си актьор според децата от клуб “Хамелеон”

Децата от клуб “Хамелеон” поканиха Юли и Владо на гости в класната им стая в средно училище “Д-р Петър Берон” в Костинброд, за да си поговорят за актьорската професия. И се получи интересна дискусия. Учениците от 3 и 4 клас бяха подготвили десетки въпроси и искаха да разберат възможно най-много подробности за театралната професия: как преминава един работен ден, с какво настроение актьорите отиват на работа, трудно ли се учат реплики, как помнят толкова много думи, какво става, когато не могат да отидат на работа, коя е най-сложната им роля :)

P1680617

На въпроса какви са искали да станат като малки Владо отговори – пилот, а Юли – боклукчия. Децата ги попитаха дали им е гадно, че не са сбъднали детските си мечти. Юли им разказа, че всъщност частично си е сбъднал мечтата, защото всеки ден изхвърля боклука вкъщи.

P1680633

Последва нова порция въпроси, един от които беше леко “неудобен” – какво ще работите, ако ви уволнят от театъра? Но Владо и Юли бяха подготвени и без никакво съмнение отговориха – учител по гмуркане (Владо) и шофьор (Юлиан).

P1680654

Ето как Алекс, Ани, Антон, Сиена и Антония дефинираха актьорската професия:

“Според мен да си актьор е много трудна работа, защото трябва много голяма памет, за да помниш всички реплики.”

Алекс А., 4a клас

 

“Aктьор означава човек, който обича деца и има голямо чувство за хумор. Също така умее и обича да радва, забавлява и развеселява. И е човек,който обича своята работа, уважава я и толкова я харесва, че все едно е майка му, а не работата.”

Ани, 3б клас

 

“Актьор е човек, който играе всякакви роли на сцената и във филмите.”

Aнтон

 

“Актьор е човек, който се преоблича като някакъв герой и пресъздава ролята, сякаш я съживява. За мен тази професия означава, че човекът, който играе тази роля, има отговорността да научи всички думи. Професията актьор е важна!!!”

Сиена, 3б клас

 

“Актьор е да се правиш на измислен или съществуващ герой.”

Антония

 

Срещата беше част от проекта “Ден на професиите”, чийто финал ще е през месец Май. Крайната му цел е в края на учебната година децата да представят различни професии, с които предварително са се запознали. Затова те канят в класната стая личности с различни занимания, които те сами избират и считат за интересни. “Юлиан Вергов и Владо Карамазов влязоха в селекцията на моите ученици, защото тяхната професия представлява интерес за тях, а и считам, че са чудесен ролеви модел и са заредени с изключително много положителна енергия” – сподели г-жа Радослава Георгиева – учител на учениците в 3 и 4 клас в училище „Д-р Петър Берон“ Костинброд, както и учител по програма “Заедно в час”.

Прочетете още